Przepis na falafel

Cześć,

moim ulubionym wegetariańskim daniem jest tortilla z falafelem. Jednak gotowy falafel rzadko w smaku przypomina tego, którego można zasmakować np. w poznańskiej Falli. Mam nadzieję, że wam też wszystko się uda :)

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok. 500 ml oleju do smażenia (rzepakowego)
  1. Ciecierzycę namoczyć przez noc.
  2. Dodać sól, pieprz i namoczoną ciecierzycę. Zmiksować do uzyskania klejącej konsystencji.
  3. Formować małe kuleczki i smażyć na gorącej patelni.

Smacznego :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *